Cancer.dk
Forside Brevkassen |  
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

BRCA og Rødkløver
Kategori:Alternativ behandling Læst:1808


Spørgsmål:
Er der nogle undersøgelser der kan give svar på, om rødkløver kan være et problem i forhold til brystkræft, når man har genfejlen BRCA 1-2 ?


Svar:

Kære spørger
 
Tak for dit spørgsmål til Brevkassen. Her kommer svar til dig fra seniorforsker, Anja Olsen:
 
Det er desværre et meget vanskeligt spørgsmål at besvare. Der findes faktisk ikke engang studier, der er tilstrækkeligt store til at give os et fornuftigt svar på, om kosttilskud med rødkløver leder til en øget eller nedsat risiko for brystkræft. Så allerede i forhold til flertallet af kvinder, som ikke er bærere af en BRCA mutation, kan det kun blive et kvalificeret gæt. Jeg TROR ikke at tilskud med rødkløver øger risikoen, denne vurdering bygger jeg på, at soja, som indeholder den samme type planteøstrogener, ikke ser ud til at øge risikoen for brystkræft. Men jeg ved det faktisk ikke.
 
I forhold til kvinder der har en BRCA 1 eller 2 mutation, ved vi desværre endnu mindre. I forhold til livsstil i bred forstand, ser det ud til, at det der forebygger brystkræft hos andre kvinder også forebygger, hvis man har en BRCA mutation. I forhold til planteøstrogener generelt, er der lavet nogle celle og dyreforsøg, som ikke umiddelbart giver grund til bekymring.
Så, mit bedste svar er desværre ikke særligt klart: Jeg kan ikke finde argumenter for, at tilskud med rødkløver skulle være særligt problematisk ved en BRCA mutation, men omvendt findes der slet slet ikke forskning, der giver en sikkerhed for, at der ikke findes uønskede effekter.
 
Med venlige hilsner
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens Bekæmpelse



Sendt:02-10-2020


Ændret:05-01-2021


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik