Cancer.dk
Forside Brevkassen |  
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Fortsat brystscreening / selvbetaling ?
Kategori:Forebyggelse af kræft Læst:1865


Spørgsmål:
Hej
Jeg er jo med min nuværende alder 72 år gået ud af screeningsprogrammet vedr brystkræft for nogle år siden. Jeg er i tvivl om jeg selv skal fortsætte med at få scannet brysterne - det er ikke noget problem for mig selv at betale. Jeg er ikke i særlig risiko på anden måde end alderen - men vil gerne passe godt på mig selv, og synes jo, at også os ældre/gamle skal der passes godt på. :-)
Hvad vil I anbefale ?


Svar:

Kære spørger
 
Tak for dit spørgsmål. Her kommer svar til dig fra projektchef og overlæge, Janne Villemoes Bigaard:
 
De europæiske retningslinjer forslår en mulig mammografi (røntgenundersøgelse af brystet) for kvinder 70 til 74 år, hvert 3. år. Derefter er der flere ulemper end fordele ved screening, og det skyldes, at der sker flere vævsforandringer i brystvævet med alderen, men de når sjældent at udvikle sig til kræft i den levetid en kvinde har tilbage, når hun er ældre end 70-75 år.
Derfor kan du risikere operationer og medicinsk behandling, som måske var unødvendige, hvis du ikke var blevet undersøgt med mammografi.
 
Det gælder altid, at hvis du mærker eller ser forandring ved dine bryster, så skal du kontakte egen læge, som kan sende dig til udredning for brystkræft i en kræftpakke. Det gælder uanset alder.
 
Hvis man vælger selv at betale for en mammografi er det vigtigt, at mammografien udføres et sted, hvor der er røntgenlæger, som er erfarne med at aflæse mammografier. Det kræver stor rutine, og en erfaren radiolog bør se 1000 billeder om året, for at holde rutinen ved lige.
 
Jeg synes, det er dejligt at høre, du gerne vil passe på dig selv. En anden måde at passe på dig selv kunne være, at du aftaler, at din egen læge undersøger dit brystvæv med faste intervaller.
 
Mange venlige hilsner
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens BekæmpelseSendt:07-08-2020


Ændret:25-08-2020


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik