Cancer.dk
Forside Brevkassen |  
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Sojaøstrogener og plantebaseret kost
Kategori:Kost ved kræftsygdom Læst:3652


Spørgsmål:
Jeg havde for 8 år siden brystkræft og har nu læst bogen "Den plantebaserede kost" af læge Tobias Schmidt Hansen og Maria Felding. Her læser jeg s. 148 - 150, at phytoøstrogener ikke er det samme som østrogener og at man nu ikke længere skal frygte at spise soja - tværtimod virker phytoøstrogener som antiøstrogener jf. American Cancer Society og American Institute for Cancer Research. I 2016 konkluderede World Cancer Research Fund, at højere indtag af soja 12 måneder efter diagnose muligvis var forbundet med reduceret risiko for for tidlig død.
Efter at have læst dette er jeg begyndt at spise lidt soja men jeg bekymrer mig fordi I ikke anbefaler indtag af soja.
Hvad skal jeg tro på?


Svar:

Kære spørger
 
Tak for dit spørgsmål til Brevkassen. Her kommer svar til dig fra seniorforsker, Anja Olsen:
 
For det første er det helt korrekt, at østrogen og planteøstrogen ikke er helt det samme. Men, planteøstrogener kan virke som østrogen i nogle sammenhænge og som antiøstrogen i andre sammenhænge. Vores udfordring er, at vi ved alt for lidt om, hvornår de opfører sig hvordan – og jeg kan ikke finde gode studier der forsikrer mig om, at de ikke virker østrogent i det meget østrogenfattige miljø man tilstræber hos kvinder med en østrogenfølsom brystkræft.
Hvis man ser på den forskning der ligger bag vores anbefalinger (så vel som de amerikanske), så er den ikke klar. Det er sådan, at de studier der viser gavnlige effekter af soja helt overvejende er studier af asiatiske kvinder. Det er meget sandsynligt at effekten er anderledes hos kvinder, hvor soja har været en væsentlig bestanddel hele livet end den er hos os, der sjældent har spist ret meget. Når de laver anbefalinger i USA, har de en mere kulturelt sammensat gruppe i fokus end vi har. Og tilmed en gruppe hvor kostens kvalitet generelt er ringere for mange, end det vi er vant til her i Danmark.
Efter min vurdering mangler vi forskning for at bekymringen ifht. soja kan afvises. Vi arbejder selv på at stable projekter på benene, som skal gøres os klogere.
Men det er vigtigt at fortolke vores anbefaling rigtigt. Vi mener ikke, at man skal undgå soja for enhver pris. Soja kan godt indgå i kosten i mindre mængder, men vi anbefaler ikke at det skal være en primær proteinkilde.
 
Det er desværre svært at give klare svar indenfor områder, hvor der ikke findes viden, der leder til klare konklusioner. Så det eneste jeg kan byde ind med, er en faglig vurdering af den forskning der foreligger. Jeg tør ikke garantere, at jeg ikke tager fejl. Dog er der så mange gode alternativer til lige netop sojabønner (f.eks. alle andre typer af bønner, kikærter etc.), at det ikke behøver at være besværligt at spise primært plantebaseret uden at spise masser af soja.  
 
Med venlig hilsen
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens Bekæmpelse



Sendt:15-01-2020


Ændret:03-01-2023


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik