Cancer.dk
Forside Brevkassen | Stil et spørgsmål 
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Solcreme på modermærke
Kategori:Forebyggelse af kræft Læst:305


Spørgsmål:
Hej,
Jeg har et stort modermærke ved hårgrænsen i ansigtet. Jeg har fået det tjekket: Min læge mente, det skulle fjernes som forebyggelse, men min hudlæge mente ikke, der var noget i vejen med det. Så jeg har ikke fået opereret det væk, fordi det ser fint ud.
Jeg bruger solarie 3 gange á 14 minutter hver måned fra november-april.
Ind til videre har jeg smurt en tyk klat faktor 30 på modermærket, når jeg går i solarie. Har det nogen effekt, eller kunne jeg lige så godt lade være med at smøre solcreme på modermærket? Nedsættes risikoen for kræft ved at dække modermærket med solcreme eller hvordan?


Svar:

Kære Spørger.
 
Tak for din mail til Brevkassen.
 
Jeg er glad for at høre, at du er opmærksom på dine modermærker og at din hudlæge vurderer, at modermærket ved din hårgrænse ser fint ud.
 
Jeg vil ikke anbefale dig at gå i solarium, da solariebrug øger ens risiko for modermærkekræft – også selvom man bruger solcreme. Sammensætningen af uv-stråling (uva- og uvb-stråling) er forskellig i solariet og i den naturlige sol, og eftersom solcremer er lavet til at beskytte mod den naturlige sol, beskytter de ikke i samme grad i solariet. Solcremen vil nok stadig nedsætte udsættelsen for uv-stråling på dit modermærke, men resten af din hud vil fortsat blive udsat for meget kraftig stråling, og modermærkekræft opstår ikke nødvendigvis i eksisterende modermærker, men kan opstå på hele huden.
 
Grunden til at vi fraråder solariebrug er, at den uv-stråling man får i solariet er langt mere intens end den danske sommersol. Når man går i solarium får man derudover også (lodret) uv-stråling på stort set hele kroppen (begge sider) på én gang. Den samlede dosis uv-stråling i solarium er altså langt højere end det, du udsættes for i den naturlige sol.
 
Hvis du gerne vil være solbrun, er der heldigvis alternativer, der ikke øger risikoen for kræft - eksempelvis selvbruner eller spraytan. Jeg håber du kan bruge svaret. Du kan også læse mere på www.sluksolariet.dk 
 
Mange hilsner
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens BekæmpelseSendt:01-04-2019


Ændret:12-04-2019


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik