Cancer.dk
Forside Brevkassen | Stil et spørgsmål 
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Antioxidanter Omnimin Pure under strålebehandling
Kategori:Kost ved kræftsygdom Læst:287


Spørgsmål:

Hej,
Jeg har læst, at man ikke skal indtage antioxidanter under strålebehandling, men har også fået at vide, at det kun gælder helt store doser, som eksempelvis C-vit intravenøst, ekstreme mængder gurkemeje, men at en alm. multivitamin med antioxidanter er ok, men mærket Omnimin Pure har ekstra af det hele, og jeg har fået at vide, at ekstra zink, selen, magnesium, C-vit (400mg) ikke er noget problem. Hvordan forholder det sig? Der er ret meget af det hele i dette præparat.Svar:

Kære spørger.
 
Tak for din mail til Brevkassen. Her kommer svar til dig fra seniorforsker, Anja Olsen:
 
Det helt præcise svar er, at vi desværre ikke ved det med sikkerhed. I forhold til det produkt du nævner, synes jeg ikke, at man kan kalde det en almindelig multivitaminpille. Typisk vil en almindelig multivitamin indeholde, hvad der svarer til anbefalet dagsdosis (der vil stå 100% RDI ved de enkelte stoffer). Omnimin Pure indeholder langt højere mængder, f.eks. mere end 3 gange anbefalet daglig dosis af vitamin E og mere end 5 gange anbefalet daglig dosis af vitamin C.
 
Diskussionen omkring antioxidanttilskud samtidigt med stråle- og/eller kemoterapi blussede op for nyligt. Det skyldes et tysk studie, der havde indsamlet oplysninger omkring brug af kosttilskud fra en gruppe kvinder diagnosticeret med brystkræft. I dette studie fandt de, at kvinder der fortalte, at de havde taget kosttilskud med antioxidanter, mens de var i kemo- eller stråleterapi, havde en større risiko for tilbagefald af deres brystkræft, ligesom en højere andel døde i løbet af studiets opfølgningstid. Det var ikke muligt at se på præcis, hvor høje doser af antioxidanter kvinderne havde taget, men en tredjedel af kvinderne havde kun taget en almindelige multivitaminpille.
 
På baggrund af den generelle bekymring vi har, i forhold til at antioxidanterne kan mindske effekten af stråle- og kemoterapi, samt de foruroligende resultater fra det nye studie, anbefaler vi, at man passer på med antioxidanter som kosttilskud, særligt mens man er i behandling.
 
Hvis man spiser en helt almindelig sund og varieret kost, med grøntsager, frugt og fuldkorn hver dag, er man fint dækket ind med vitaminer og mineraler og har med al sandsynlighed slet ingen gavn af kosttilskud. Hvis man er meget småspisende og/eller udelukker hele fødevaregrupper fra sin kost (f.eks. hvis man lever vegansk), kan det godt være nødvendigt med et tilskud – her bør man måske tale med en diætist.
 
Med venlige hilsner
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens BekæmpelseSendt:30-03-2019


Ændret:12-04-2019


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik