Cancer.dk
Forside Brevkassen | Stil et spørgsmål 
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Kan man få modermærkekræft, hvis man ikke har nogen modermærker?
Kategori:Forebyggelse af kræft Læst:254


Spørgsmål:
Jeg er meget lys i huden, har lyst hår, blå øjne og kan ikke blive brun. Jeg prøver heller ikke (længere) på at blive det, og kan hverken tåle eller holde ud at være i solen. Jeg søger altid skygge, men fordi jeg bliver virkelig hurtig skoldet, selv med solcreme på, har jeg været skoldet mindst én gang hver sommer igennem mit liv. Jeg kan blive let skoldet på 10-15 minutter uden solcreme og selv med solcreme og let tøj, kan jeg blive rød. Da jeg var yngre har jeg nogle få gange været så forbrændt at jeg havde vabler med væske i, bl.a. efter en kanoferie i høj sol.
Jeg har INGEN modermærker på min krop, og har aldrig haft det, men med årene får jeg mange fregner om sommeren.
Mit spørgsmål: Jeg tænker, at jeg er rigtig meget i risikogruppe med min lyse hud og mange solskoldninger i bagagen, men kan jeg få modermærkekræft når jeg ingen modermærker har? Jeg er klar over, at jeg skal være opmærksom på sår der ikke heler og andre hudforandringer, men kan det passe, at jeg ikke kan få modermærkekræft fordi jeg ikke har modermærker, eller er det ren ønsketænkning?
Kan modermærker pludselig opstå? I så fald kan jeg jo så nemt spotte dem.

Svar:

Kære spørger
 
Mange tak for din mail til Brevkassen. Jeg har vendt dit spørgsmål med en kollega i vores Forebyggelsesafdeling som skriver:
 
Jeg er glad for at høre, at du er opmærksomme på din hud. Du nævner selv, at du har lyst hår, blå øjne, fregner, lys hud og nemt bliver solskoldet, hvilket alle sammen er risikofaktorer for at udvikle hud- og modermærkekræft. Mange og store modermærker er dog særlige risikofaktorer for at udvikle modermærkekræft.
 
Desværre kan modermærker godt opstå og faktisk er mange tilfælde af modermærkekræft opstået i ’nye’ modermærker. Derfor er det rigtig vigtigt, at man tjekker sig selv regelmæssigt for nye modermærker og forandringer af eksisterende modermærker. Du kan på www.tjekdinhud.nu se en guide for, hvordan du nemt kan tjekke dig.
 
Hvis du er nervøs for, at udvikle hud- og modermærkekræft vil jeg anbefale dig at tage en snak med din læge eller hudlæge.
 
Med venlig hilsen
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens BekæmpelseSendt:27-03-2019


Ændret:26-04-2019


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik