Cancer.dk
Forside Brevkassen | Stil et spørgsmål 
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Soya/østrogener
Kategori:Kost ved kræftsygdom Læst:1896


Spørgsmål:
Jeg har haft brystkræft og undgår så vidt muligt soya, hørfrø, rødvin, kikærter, frisk kløver (er der ikke østrogener i mælk?), hudplejeprodukter og lign. for at passe bedst muligt på mig selv.
 
Nu står jeg foran en rejse til Japan. Hvad skal jeg især her være opmærksom på ikke at spise for meget af?
 
Jo mere jeg læser om fødevarer, jeg skal undgå, jo mere vanskeligt bliver det at spise uden at tænke over kosten.

Kan det ikke gøres en anelse mere enkelt for os, så der er et mere afslappet forhold til østrogener i kosten? :-)
 
På forhånd tak for svar:-)


Svar:

Kære spørger.
 
Tak for din mail til Brevkassen. Her kommer svar til dig fra seniorforsker, Anja Olsen:
 
Vores anbefaling i forhold til kost, når man har haft brystkræft er ganske simpel:
Vi fraråder, at man spiser soyaprodukter i større mængder.
 
Konkret mener vi med det, at soyabønner (kaldes også edamamebønner), produkter hvor soyabønner er hovedingrediens (f.eks. tofu og nogle veganske/vegetariske færdigprodukter) og soyamælk (herunder andre soya mejerierstatningsprodukter) ikke bør udgøre betydelige dele af den daglige kost.
 
Nu ved jeg ikke, hvor længe du skal være i Japan, men hvis det er en kortere tur over nogle få uger, så ville jeg ikke tænke ret meget over det. Måske behøver du ikke at spise f.eks. tofu hver dag, men ellers synes jeg du kan spise præcis som du har lyst til. Soyasovs, diverse soyapastaer og andet der bruges som ingredienser i den japanske madlavning, er der ingen grund til at bekymre sig om. 
 
Der er faktisk ikke andre fødevarer end soyabønner, vi er bekymrede for. Indholdet af planteøstrogener er MEGET lavere i alle andre typer bælgplanter – det gælder kikærter, men også hvide bønner, kidney bønner, sorte bønner osv. Det behøver du slet ikke at tænke på. Faktisk er der heller ikke meget stærke argumenter mod, at du kan drikke et glas rødvin en gang i mellem (op til det anbefalede max på 7 genstande om ugen).
 
Endeligt nævner du hørfrø og kløver. Nogle vælger at spise flere spiseskefulde knuste hørfrø dagligt – hvis man gør det, bliver indtaget meget højt, og vi tør ikke udelukke uønskede effekter. Men hørfrø i de mængder der indgår i f.eks. brød og müsli, er der ikke grund til at bekymre sig over. Kløver spiser vi ikke – der er alene tale om kosttilskud og ja, kosttilskud med rødkløver anbefaler vi, at man undgår, hvis man har haft brystkræft. Køer spiser til gengæld kløver, men de mængder der når mælken er ganske lave – her er der ingen grund til bekymring. 
 
Jeg håber du kan bruge disse enkle råd i din dagligdag:
 
1. Ikke soya i store mængder dagligt
2. Undgå kosttilskud med planteøstrogener (hørfrø i skefulde, vil jeg kalde et kosttilskud).
 
Ud over det er vores bedst råd til dig, at du spiser efter de helt generelle kostanbefalinger.
 
God tur til Japan! 
 
Mange venlige hilsner
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens Bekæmpelse



Sendt:23-02-2019


Ændret:13-03-2019


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik