Cancer.dk
Forside Brevkassen | Stil et spørgsmål 
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Sukker og kræft
Kategori:Kost ved kræftsygdom Læst:11933


Spørgsmål:
Mange steder på nettet læser jeg, at sukker er det kræftceller lever godt af og derfor bør undgås.
 
Ved forespørgsel hos onkologerne på Herlev får jeg at vide, at sukker er en af de vigtigste energikilder og derfor skal indgå i kosten!

Jeg er forvirret! Hvad mener I?

Svar:

Kære spørger.
 
Tak for din henvendelse til brevkassen. Jeg har bedt forsker i Kræftens Bekæmpelses afdeling Kost, Kræft og Helbred, Rikke Egeberg hjælpe mig med at udarbejde dette svar til dig:
 
På nettet og i andre medier findes en del historier om at ”kræftceller lever af sukker”, og spørgsmålet om man derfor helt skal undgå sukker i kosten er derfor meget relevant. Jeg kan ikke læse af dit spørgsmål, om du er i behandling på nuværende tidspunkt, så mit svar til dig vil omhandle noget om den nuværende viden om sukker og sundhed, forebyggelse og kræft, sukker i forbindelse med kræftbehandling samt lidt viden om kost efter kræft. Jeg håber at det er dækkende for dit spørgsmål.
 
Helt overordnet i forhold til sundhed og forebyggelse af sygdomme så har Fødevarestyrelsen en række anbefalinger på netop dette område. Anbefalingen går på, at man bør spare på sukkeret især sukker fra sodavand, slik og kager. Fødevarestyrelsen beskriver det sådan: ”Det skyldes at søde sager indeholder mange kalorier og kun få vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer. For mange søde sager giver mindre plads til sund mad, og du risikerer at blive overvægtig.”
 
Både overvægt og sukkersyge, kan have betydning for udvikling af visse typer af kræft, så man kan sige at et stort forbrug af sukker og sukkerholdige fødevarer kan have en indirekte betydning i forhold til udvikling af kræft, når vi taler om forebyggelse.
 
Man har i en række befolkningsundersøgelser undersøgt om der er en sammenhæng mellem sukker og risiko for at udvikle kræft i bl.a. tyk- og endetarm og bryst. Resultaterne har ikke været entydige, dvs. i nogle studier har man fundet at højt sukkerindtag øger risikoen for kræft, mens man i andre ikke har fundet nogen sammenhæng mellem sukkerindtag og udvikling af kræft. Der er derfor på nuværende tidspunkt ikke stærkt videnskabeligt belæg for at sige, at sukker i sig selv fører til kræft hos mennesker. 
 
I forhold til dit spørgsmål om kræftceller lever af sukker, er det nødvendigt at se på, hvordan sukker indgår, som en bestanddel af den mad vi spiser.
Mad indeholder forskellige næringsstoffer, som hver især har deres bestemte opgave i kroppen. For at kroppen kan fungere optimalt, er det vigtig at kosten indeholder både kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, samt vitaminer og mineraler. Kulhydrater, fedt og protein hører til de energigivende næringsstoffer. Vi udvikler energi, når vores krop forbrænder næringsstofferne og bruger energien til at holde alle kroppens funktioner i gang f.eks. dannelse af nye celler, opretholdelse af kropstemperaturen, og give musklerne brændstof til fysisk bevægelse.
 
Når man taler om sukker dækker det over en familie af forskellige sukkerarter, som hører til gruppen af kulhydraterne. Eksempler på sukkerarter er glukose (druesukker) og fruktose (frugtsukker), og sukrose (som vi kender som bordsukker). Man kalder også sukkerarterne for de ’simple’ kulhydrater. I forhold til sundhed er det vigtig at skelne mellem tilsat sukker dvs. sukker i færdigvarer som kager, slik, sodavand, m.m. og naturlig forekommende sukker som f.eks. fruktose i frugt eller laktose i mælk. Det er primært det tilsatte sukker, man er bekymret for, når man taler om sundhed generelt.
 
Alle kulhydraterne i vores kost, både dem vi får fra sukkerarter (’simple kulhydrater’) og dem der findes i bl.a. grøntsager og kornprodukter (’komplekse kuldhydrater’) nedbrydes til glukose i kroppen, som er den form af sukker, som kroppens celler bruger til energi. Kræftceller udnytter også glukose omend på en lidt anden måde pga. af deres tilstand som ”unormale” celler og man ser, at kræftceller er hurtigere til at optage glukose end normale raske celler. Men hvad det præcis har af betydning er uklart - kræft er en meget kompleks sygdom og alene at tro, at kun glukose og ikke andre faktorer kan påvirke kræftceller og deres vækst er formentlig enkel en teori.
 
Men hvad hvis man har fået konstateret kræft og skal/eller er i behandling - må man så gerne spise sukker?
 
Her er det vigtigt at understrege, at når man er i kræftbehandling kan kroppens næringsbehov være større især for protein og kalorier. Nogle taber sig, som følge af sygdommen og behandling, og det er i dette tilfælde vigtigt at modvirke vægttab, for at komme bedst muligt igennem behandlingsforløbet. Sukkerholdige fødevarer kan derfor godt indgå som en del af kosten, da de bidrager med mange kalorier. Hvis du har problemer med nedsat appetit og vægttab kan du finde flere kostråd på følgende link:    
  
Nedsat appetit og vægttab
 
Efter endt behandling, når der ikke er problemer med nedsat appetit og vægttab, så kan en sund og varieret kost være med til at bygge kroppen op igen. Her anbefales det, at man følger de råd som bygger på viden om, hvordan kosten kan være med til at forebygge kræft. Som nævnt i det ovenstående, så viser forskningen at sukker og sukkerholdige fødevarer i sig selv ikke giver kræft. Men, der er dog andre årsager til, at det kan være meget fornuftigt at begrænse sit sukkerindtag, for at holde normalvægten og undgå overvægt. Udover at studier har vist at overvægt og fedme kan øge risikoen for at udvikle kræft, så er der også studier som finder at overvægt kan føre til en højere risiko for at få tilbagefald efter en kræftsygdom, eksempelvis brystkræft.   
  
Kostråd efter behandling 
 
Jeg håber du kan bruge dette svar.
 
Med venlig hilsen
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens BekæmpelseSendt:10-02-2011


Ændret:03-01-2017


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik