Cancer.dk
Forside Brevkassen | Stil et spørgsmål 
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Kræft behandling i Kina og Alternativ behandling generelt
Kategori:Alternativ behandling Læst:867


Spørgsmål:
Hej
Jeg har haft Myelomatose siden november 2015 og får en fantastisk behandling på Herlev Hospital.
Jeg har helt fra starten besluttet, at jeg stoler på vores hospitalsvæsen, og at jeg ikke indgår en alternativ behandling eller medicin.
Det holder dog nogle gange hårdt, fordi alle i bedste hensigt kommer med gode råd, og alternative behandlere kan altid kurere kræften, med deres egen mikstur af urter og afkog af tjørnehækken eller noget lignende.
Jeg har dog været til akupunktur, og han havde stor succes med at fjerne nogle akutte smerter, men han tilbyder også kinesisk urtemedicin, jeg er bare så træt af at høre på, at noget skulle være godt, fordi det har været brugt i 2000 år.
Jeg har ikke tænkt mig at gamble med mit liv, baseret på et afkog af bark, og tørret tyrepenis.
Er der nogen evidens for, at de i Kina er bedre til at kurerer kræft?


Svar:

Kære spørger
 
Tak for din henvendelse til Brevkassen, som her besvares af seniorforsker, Anja Olsen:
 
Det er et meget relevant emne du bringer op, som jeg tror vedrører ganske mange.
 
Alternativ behandling kan man sige meget om - både for og i mod. Generelt er det sådan, at effekten af alternativ behandling ikke er bevist - for i det øjeblik der findes tilstrækkelig god forskning til at det kan dokumenteres at noget virker, så er der ikke længere tale om alternativ behandling, så er det "bare" behandling. Nogle føler at det at benytte alternativ behandling, giver dem mulighed for at gøre noget selv - at tage styring i forhold til deres kræftsygdom. Det kan være en god ting for nogle. Andre har gavn af alternativ behandling ift. at lindre symptomer og/eller bivirkninger, som du beskriver med akupunktur. Når vi bliver spurgt af kræftpatienter, der har den indgangsvinkel, vil vores tilgang oftest være, at undersøge om der kan være uønskede effekter af den givne alternative behandling - kan det være farligt, kan behandlingen påvirke den behandling, der gives på sygehuset etc.

Når nogen derimod spørger, om de bør benytte alternativ behandling i forhold til at forbedre deres prognose, vil mit svar som udgangspunkt være nej - det er ikke derfor man skal benytte alternativ behandling, for her findes ingen dokumentation.
 
Du spørger om der er evidens for, at de er bedre til at kurere kræft i Kina. Det er et godt, men også meget stort, spørgsmål. Den måde jeg kan komme tættest på at besvare det, er ved at se på den offentliggjorte statistik. Når man sammenligner kræftbehandlingen i mellem forskellige lande, bruger man det man kalder "5 års overlevelse" - altså hvor mange er stadigvæk i live 5 år efter de har fået en given kræftdiagnose. Her er der offentliggjort en oversigt fra Kina i maj 2018.
 
Myelomatose fremgår ikke direkte af oversigten, men lymfekræft gør. Ifølge oversigten er 37% af kinesere med lymfekræft i live 5 år efter diagnosen, I Danmark er det tilsvarende tal ca. 75%. Hvis jeg ser på de mest hyppigt forekommende kræftformer, er tallene for brystkræft 82%/87%, prostatakræft 66%/87% og tyk-/endetarmskræft 57%/63%; i alle tilfælde er der flere i live 5 år efter diagnosen i Danmark end i Kina. Så er der mange ting der kan diskuteres i den forbindelse - der er nok knap så lige adgang til sundhedsvæsenet i Kina som i Danmark, det kan også være at mange diagnosticeres senere i Kina, og endeligt er der nok en del der dør af kræft i Kina uden nogensinde at have fået en diagnose. Betydningen af dette kan man kun gætte på. Mit svar på dit spørgsmål må dog være et helt klart - nej, der er ikke evidens for, at de er bedre til at kurere kræft i Kina.
 
På vegne af Anja Olsen;
 
Venlige hilsener
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens BekæmpelseSendt:10-04-2019


Ændret:26-04-2019


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik