Cancer.dk
Forside Brevkassen | Stil et spørgsmål 
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Østrogener i æg og kød
Kategori:Kost ved kræftsygdom Læst:4001


Spørgsmål:
Hej
Jeg har desværre lige fået konstateret tilbagefald - det er 3. gang, jeg får brystkræft samme sted. Har fået 8 x 125% kemo og efterfølgende operation med fjernelse af bryst og lymfekirtler efter 2. gang. Denne gang er knuden i arret også 100% østrogenfølsom. Mit spørgsmål går på, østrogener i æg og kød. Der bliver kommenteret meget på planteøstrogener, som findes i frugt og grønt, men aldrig om, hvor meget østrogen, der er i æg og kød.Hvilke former for østrogen findes i æg og kød - og hvad er mængden i forhold til frugt og grønt? Da der er forskel på, om østrogener er skadelige (fx skriver I, at man skal begrænse hørfrø), savner jeg konkrete svar i forhold til æg og kød.


Svar:

Kære spørger.
 
Tak for din mail til Brevkassen. Jeg er ked af at læse at du har fået tilbagefald for 3.gang på trods af massiv behandling af din brystkræft. Jeg ønsker dig alt det bedste i den fortsatte behandling. I forhold til dine spørgsmål om kost kommer der her svar til dig fra seniorforsker, Anja Olsen:
 
Planteøstrogenerne, der primært findes i sojabønner, men også i f.eks. hørfrø og i langt, langt lavere doser i grøntsager, bær og korn er noget helt andet end hormoner fra kød.
 
Planteøstrogenerne findes sammen med kostfibrene, og bliver ikke fordøjet i mavesæk eller tyndtarm. I tyktarmen bliver de omdannet, af de bakterier der findes i tarmen, til de østrogene stoffer som kan gå over tarmvæggen og derved optages i blodet.
 
I forhold til hormoner i f.eks. kød skal man forestille sig, at man spiser østrogenet direkte. Når man taler om hormoner i kød som et muligt problem, drejer det sig om slagtedyr der har fået væksthormoner for at få dem til at vokse hurtigere. Dette er ulovligt i EU og burde derfor ikke være noget, du behøver at spekulere på. Jeg har aldrig hørt om problemer med hormoner i æg. Næste ting der skal gælde for at hormoner fra kød kan blive et problem er, at hormonerne kan ”slippe igennem” fordøjelsessystemet og ud i kroppen, hvilket næppe vil ske i stor udstrækning. Men vi er dog helt enige med EU i, at vores produktionsdyr ikke skal behandles med væksthormoner.
 
Du spørger om hvilke hormoner der er i kød og æg og i hvilke mængder i sammenligning med planteøstrogenerne. Jeg kan desværre ikke give dig et helt klart svar, men min bedste vurdering er, at der ikke er noget problem med hormoner i Europæisk kød og slet ikke i æg. Vi anbefaler, at man ikke spiser mere end 500 gram kød fra okse, svin og lam om ugen, men det er pga. andre stoffer og mekanismer. I forhold til æg, er der ikke noget der tyder på negative effekter.
 
Til gengæld er vi bekymrede for store mængder planteøstrogener. Når jeg skriver ”store mængder”, mener jeg kosttilskud, hørfrø spist i ”skefulde” eller en kost hvor soja i form af bønner, mælk, køderstatning og lign. udgør en betydelig del af den daglige kost. Grøntsager, frugt, bær og fuldkorn er sunde og så længe du vælger varieret imellem dem, vil jeg endda sige ”jo mere jo bedre”.
 
Jeg beklager at jeg ikke kan svare dig mere præcist. 
 
Med venlig hilsen
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens BekæmpelseSendt:29-01-2017


Ændret:25-04-2017


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik