Cancer.dk
Forside Brevkassen |  
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Kollagen og modermærkekræft
Kategori:Andre spørgsmål Læst:1108


Spørgsmål:
Sidste år fik jeg konstateret modermærkekræft i et enkelt modermærke, men jeg er heldigvis helt helbredt igen. Jeg har igennem nogle år taget et kollagentilskud, der i høj grad har hjulpet på ledsmerter i mine knæ. Men da jeg faldt over en artikel i Dagens Medicin (14.09.2022) for nogle måneder siden, blev jeg usikker på, om kollagen-tilskud kan aktivere kræftceller. I artiklen stod der "Når kræftceller skal beskytte sig selv, rekrutterer tumorcellerne de nærliggende fibroblastceller og får dem til at producere kollagen." Jeg er derfor stoppet med at tage kollagen-tilskud. Desværre er ledsmerterne i mine knæ vendt tilbage efter jeg er stoppet med kollagen-tilskuddet, så derfor er mit spørgsmål: Kan kollagen-tilskud være med til at aktivere udviklingen af modermærkekræft (eller andre kræftformer), eller vurderer I, at jeg roligt kan genoptage at tage kollagen-tilskud, og få de positive effekter jeg har oplevet ift. mine ledsmerter?
På forhånd tak.


Svar:

Kære spørger

Tak for din mail til Brevkassen. Her kommer svar til dig fra seniorforsker, Anja Olsen:

Kollagen er en gruppe proteiner og vi har alle sammen masser af kollagen i kroppen, ligesom vi får kollagen via vores kost. Jeg forestiller mig at det studie der har bekymret dig, omhandler at man kan bruge nogle særlige typer af kollagen som biomarkører for kræftudvikling. Der findes ikke lodtrækningsforsøg, hvor man har givet kollagen som tilskud til kræftpatienter og det er altid vores anbefaling, at man er varsom med brug af kosttilskud. Men det omtalte studie handler jo om en biomarkør for kræftudvikling, ikke om at kollagen i sig selv udgør en risiko. Hvis man ser lidt bredere på hvordan kollagen omtales ifht. kræft, er det ofte baseret på en hypotese om, at det kan have positive effekter. Eventuelt positive effekter er der dog heller ikke megen evidens for.
 
Der ligger en meget fin beskrivelse af den viden der findes hos MD Anderson Cancer Center:
 
https://www.mdanderson.org/cancerwise/should-i-take-a-collagen-supplement.h00-159462423.html 
 
Men jeg kan ikke få øje på et godt argument for, at kollagen skulle være særligt skadeligt for dig. 
 
Mange venlige hilsner
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens Bekæmpelse

Vi passer godt på dine personoplysninger. Du kan læse mere om behandlingen af personoplysninger i relation til Brevkassen i kapitlet ”Personer, der benytter Brevkassen” i Kræftens Bekæmpelses privatlivspolitik, som du kan læse her: https://www.cancer.dk/om-os/privatlivspolitik/Sendt:26-02-2023


Ændret:04-04-2023


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik