Cancer.dk
Forside Brevkassen |  
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Solcreme
Kategori:Forebyggelse af kræft Læst:1131


Spørgsmål:
Min 18 årige datter og jeg har en diskussion, som I måske kan hjælpe os med at få afklaring på.
Min datter: Solcreme beskytter mod hudkræft og rynker. Det tager noget længere tid at blive brun, men huden tager ikke skade af at blive brun når solcremen har beskyttet den.
Jeg: Solcreme beskytter mod kræft og rynker fordi man ikke bliver skoldet og kan tåle solen længere. Hvis man er i solen med solcreme på længe nok til at blive brun tager huden skade. Altså når huden er blevet brun har den lidt en smule skade uanset om det skete hurtigt uden solcreme eller langsomt under beskyttende solcreme. Dog skal man helt undgå skoldninger, der i sig selv er skadelige.

Kan I hjælpe os to stædige?
Mor og datter

Svar:
Kære Mor og datter

Tak for spørgsmålet til Brevkassen. Her kommer svar til jer begge fra seniorforsker, Brian Køster:

De faktorer der er årsag til kræft i huden er livstidseksponering for uv-stråling og herunder eksponering for perioder med højintensiv stråling, altså hvor huden ikke kan nå at reparere skaderne.

Så mor har mest ret – stråling er stadig skadelig selvom man er blevet brun og har solcreme på fordi solcreme i praksis lukker 1/4-1/3 af strålingen igennem. Det er fordi solcreme ikke beskytter så godt som man måske tror, fordi vi bruger mindre mængde end angivet ift. beskyttelsen. Vi anvender i gennemsnit under halvdelen af den anbefalede mængde og det betyder at faktor 15 solcreme kun ca. beskytter med faktor 3.

Men det er rigtigt, at det vigtigste er at undgå højintensiv stråling, som det sker når vi bliver skoldede, er i solarie eller et sted hvor uv-indexet er højt.

Mange venlige hilsner

Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens Bekæmpelse

Vi passer godt på dine personoplysninger. Du kan læse mere om behandlingen af personoplysninger i relation til Brevkassen i kapitlet ”Personer, der benytter Brevkassen” i Kræftens Bekæmpelses privatlivspolitik, som du kan læse her: https://www.cancer.dk/om-os/privatlivspolitik/

Sendt:18-12-2022


Ændret:22-12-2022


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik