Cancer.dk
Forside Brevkassen |  
  Søg | Se alle spørgsmål | Hyppigst stillede spørgsmål


Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål

Rygning på altaner
Kategori:Andre spørgsmål Læst:1945


Spørgsmål:

Kære Kræftens Bekæmpelse
 
Jeg bor i en etageejendom, hvor den klassiske problematik angående rygning på altan er begyndt at melde sig i takt med, at dagene bliver varmere.
 
Der er som bekendt intet forbud mod at ryge på altanen, og jeg ved, at mange af beboerne her har valgt lejligheder med altaner, så de kan ryge udendørs. De ønsker fx ikke, at deres børn skal udsættes for passiv rygning. Men hvordan kan det mon være, at vi naboers børn så i stedet skal udsættes for passiv rygning, når røgen suser ind i vores lejligheder?
 
Hvad gør Kræftens Bekæmpelse for at oplyse på dette område og måske påvirke politikerne til et forbud mod rygning steder, hvor det er sundhedsskadeligt for andre? Hvordan kan man acceptere, at børn udsættes for passiv rygning med risiko for senere i livet at udvikle kræft?
 
Jeg er med på, at boligen er privat, og at man stort set må gøre, som man har lyst i sit eget hjem. Det er blot uforståeligt for mig, at man må udsætte andre, herunder ikke mindst børn for en sundhedsrisiko.
 
Har I kendskab til, om der er nogen bevægelse på området?Svar:

Kære spørger
 
Tak for dit spørgsmål om rygning på altaner. Vi får jævnligt henvendelser om naborøg, og det er en virkelig svær situation at stå i, både fordi det vedrører ens børn og foregår i ens eget hjem / på ens egen altan.
 
Desværre er der, som du selv er inde på, ikke hjælp at hente i lovgivningen. Det er snarere noget man selv må kæmpe for lokalt. Vi har dog en fornemmelse af, at der er bevægelse på området, selv om det ikke går så stærkt.
 
Mange efterspørger røgfri boliger, og det er vores indtryk, at flere boligselskaber i forbindelse med nybyggeri har fokus på at etablere røgfri boligafdelinger, hvor der ikke må ryges indendørs i lejlighederne. Nogle steder må der heller ikke ryges på altaner, i haver og på fællesarealer. Vi har også kendskab til boligafdelinger, hvor lejerne selv har vedtaget, at kommende lejere ikke må ryge indendørs i boligen, for på den måde at blive røgfri på sigt. Derudover har vi været i kontakt med andelsforeninger, som er blevet røgfri, efter at alle andelshavere på en generalforsamling enstemmigt har besluttet, at der fremover ikke må ryges i lejlighederne. På samme måde er det muligt at fastsætte regler for rygning på altaner. Ligesom nogle boligforeninger har regler om, at man ikke må grille på altanen, eller at man ikke må have hund eller kat i lejligheden.
 
Du kan i øvrigt finde mere information om naborøg på vores hjemmeside:
 
https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/passiv-rygning/naboroeg/roegfri-boliger/
 
https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/passiv-rygning/naboroeg/tiltag-man-kan-forsoege/ 
 
Mange venlige hilsner
 
Sidse Hertz Larsen
Brevkasseredaktør
Kræftens BekæmpelseSendt:03-05-2022


Ændret:17-05-2022


Relaterede spørgsmål:
Der er ingen tilgængelige relaterede spørgsmål.

Tilbage ...
Tilføj til bogmærker
Udskriv spørgsmål Udskriv spørgsmål
Email spørgsmål


 

Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk

Cookiepolitik